Wegetariański grill!

Nareszcie przychodzi ten wspaniały czas w roku, słoneczko mile przygrzewa (chociaż jak na razie to go zbytnio nie widać), ptaki śpiewają, wszyscy odliczają czas do majówki… a my, wegetarianie, co robimy? Rozpaczamy z tego samego powodu – znowu czekają nas tylko ziemniaki z grilla? Wszyscy wokół będą się śmiać i powtarzać identyczne teksty, co w zeszłym roku:o, nawet nie masz zjeść. Może jednak kiełbaskę? Jak można nie zjeść mięska z grilla?’. Jasne, są alternatywy – na przykład wegańskie kiełbaski z Polsoji (które według mnie są obrzydliwe i nawet tona keczupu nie daje rady). W tym roku czas się postawić i udowodnić, że wegetariański grill nie musi być ani nudny, ani niesmaczny!

WEGETARIAŃSKIE SASZŁYKI

SKŁADNIKI:

– 1 cukinia

– 1 bakłażan

– 8 pieczarek

– 8 rzodkiewek

– 1 papryka czerwona

– 1 papryka żółta

Marynata:

– 1/3 szklanki oliwy z oliwek

– 3 łyżki musztardy (na domową przepis znajdziesz tutaj)

– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

– 3 łyżki octu balsamicznego

– 1 łyżka posiekanej bazylii

– 1 łyżka majeranku

– sól ziołowa, pieprz

WYKONANIE:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cukinie i bakłażan kroimy na plasterki, papryki w duże kostki, rzodkiewkę na pół a pieczarki pozostawiamy całe. Wszystkie warzywa zalewamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 2 -3 godziny.

Następnie warzywa nabijamy na patyczki do szaszłyków, polewamy marynatą która nam została i grillujemy.

128

Źródło: http://lychasmakow.blogspot.com

GRILLOWANY ANANAS

SKŁADNIKI:

– puszka ananasów w plastrach

– żurawina

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– 2 łyżki miodu

– łyżka cynamonu

– szczypta chilli

WYKONANIE:

Mieszamy miód, oliwę, cynamon i chilli, dokładnie namaczamy w marynacie plastry ananasa i odstawiamy na 2 godziny. Grillujemy około 10-15 minut z każdej strony, aż się ananas zarumieni. Serwujemy z żurawiną i dekorujemy miętą.

aDSC03624

Źródło: http://bibliasmakow.pl

BOCZNIAKI BBQ

SKŁADNIKI:

– 250 g boczniaków

– 1/4 szklanki domowego sosu BBQ (z tego przepisu)

– 1 łyżka delikatnego oleju

– szczypta soli i czarnego pieprzu

WYKONANIE:

Wieczór przed grillowaniem boczniaki oczyścić, następnie wymieszać sos BBQ z olejem i dokładnie natrzeć nim grzyby. Ułożyć w szczelnie zamkniętym woreczku lub plastikowym pudełku i pozostawić do marynowania na całą noc.

Tak zamarynowane boczniaki razem z całym sosem ułożyć na tacce i zgrillować na ruszcie lub wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię grillową. Smażyć z obydwu stron po około 3 – 5 minut, na koniec obsypać solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawać z pieczywem, świeżymi warzywami lub ulubioną surówką.

MG_5327-600x900

Źródło: http://www.jadlonomia.com/

BURGERY Z CIECIERZYCY I MARCHEWKI

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki ciecierzycy

– marchewka

– 3 ząbki czosnku

– pasta curry

– sól

– pieprz

– oliwa

– panierka wg uznania

– papryka czerwona

– pieczarki

– czerwona cebula

– pomidor

– ogórek konserwowy

– awokado

– rukola i inne zielone

– pasta ze słonecznika i liści rzodkiewki

WYKONANIE:

Ciecierzycę zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj na miękko w lekko osolonej wodzie. Odcedź i ostudź.

Rozbij ciecierzycę na masę za pomocą ubijaczki do warzyw lub w blenderze.  Zostaw kilka całych orzeszków.

Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Marchewkę i ciecierzycę przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy i przyprawy. Postawiłam na mocną pastę z curry. 1/2 łyżeczki wystarczy. Smacznie komponuję się zarówno z ciecierzycą, jak i słodką marchewką.

Posól i popieprz.

Wymieszaj dokładnie dłonią.

Jeśli masa jest za sucha dodaj około 2-3 łyżki wody.

Formuj burgery wielkości pięści lub mniejsze.

Użyj ulubionej panierki lub piecz bez niej.

Tak przygotowane burgery wrzuć na rozgrzany ruszt. Grilluj z obu stron.

Przekrój buły na pół i pogrilluj je przez chwilkę

Posmaruj bułę pastą z słonecznika lub innym sosem.

Dodatki również możesz podgrillować. Grillowana czerwona papryka jest cudowna. Pieczarki też smakują wyśmienicie

Układaj ulubione dodatki piętrowo.

6

Źródło: http://wegannerd.blogspot.com/

GRILLOWANY CAMEMBERT Z ŻURAWINĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI

SKŁADNIKI:

– ser camembert (naturalny, z ziołami, z pieprzem lub inny)

– oliwa

– kromki ulubionego pieczywa

– kolorowa papryka

– cukinia

– pomidorki koktajlowe

– pestki dyni

– pestki słonecznika

– płatki migdałowe

– żurawina do mięs

– mix sałat

– sos vinaigrette

– sól i pieprz

WYKONANIE:

Wierzch krążka sera camembert skrop oliwą (z obu stron). Umieść na tacce do grilla. Obok ułóż kromki chleba, kawałki papryki, cukinii oraz połówki pomidorków koktajlowych – również skropione oliwą. Warzywa możesz doprawić do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Grilluj ok. 10 minut, nie zapominając, że ser należy odwrócić gdy uzyska charakterystyczne paski. Warzywa odwracaj kilkukrotnie, tak by zgrillowały się z każdej strony.

Na drugiej tacce do grilla rozsyp pestki dyni i słonecznika. Grilluj, od czasu do czasu mieszając, do momentu otrzymania lekko rumianego koloru. Pod koniec prażenia dodaj płatki migdałowe i dalej praż, aż staną się złote.

Na talerz wyłóż zgrillowany ser camembert. Posyp krążek prażonymi pestkami i migdałami oraz dodaj odrobinę żurawiny do mięs. Podawaj w towarzystwie miksu sałat z sosem vinaigrette, grillowanych warzyw oraz pieczywa.

DSC_1769

Źródło: http://janniezbedny.pl

 

Alicja Szymańska

Miłośniczka kotów, kryminałów, zombie i seriali. Fanka wszelkiej starej muzyki, od lat 50', na 80' kończąc. Preferuję zdrowy tryb życia, choć często sama się tego nie trzymam. Z natury przesympatyczna, otwarta i bardzo zabawna, gorzej że jestem jedyną osobą, która rozumie moje żarty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *